Beide onderdelen tellen in de beoordeling even zwaar mee.
praktijk
De nadruk ligt op het maken van ontwerpen en werkstukken. Je leert met verschillende materialen en technieken om te gaan. Je krijgt opdrachten naar aanleiding van een onderwerp of thema. Soms werk je naar de waarneming, soms vanuit je fantasie. In alle gevallen probeer je om je ideeën goed te doordenken en technisch perfect uit te voeren.
Met de opdrachten als uitgangspunt zoek je beeldende oplossingen, die zelf vormgeeft en kunt verantwoorden. Het ontwerpproces is daarbij net zo belangrijk als het eindresultaat.
Bij de beoordeling van je praktijkopdrachten is de volgende weging van toepassing:
ideeën, schetsontwerpen en verantwoording: 1x
eindwerkstuk: vormgeving, technische uitvoering en afwerking: 2x
theorie
Kunstbeschouwing leert je vooral om datgene wat je ziet onder woorden te brengen. Goed kunnen kijken naar beelden en schilderijen is minstens zo belangrijk als ze zelf kunnen maken. Daar horen allerlei beeldende begrippen bij, die je in staat stellen om goed te verwoorden wat er te zien is. Bij kunstbeschouwing gaat het over schilderijen, tekeningen, fotografie, beeldhouwkunst, architectuur en design.
Kunstgeschiedenis leert je de ontwikkelingen van stijlen vanuit de culturele achtergronden. Er komen verschillende periodes aan de orde; van klassieke kunst tot aan moderne kunststromingen als het surrealisme, popart of landart.
De theorie wordt getoetst tijdens proefwerken, die je in veel gevallen op de computer maakt. Dan beantwoord je vragen aan de hand van duidelijke afbeeldingen in kleur, die je groot op je scherm kunt bekijken. Daarbij kunnen verschillende soorten vragen gesteld worden:
- kennisvragen -om die te kunnen beantwoorden moet je begrippen, stijlkenmerken, namen en jaartallen leren.
- toepassingsvragen -hierbij moet je je kennis kunnen gebruiken om bijvoorbeeld uit te leggen waarom een kunstenaar voor een bepaalde stijl gekozen heeft.
- inzichtvragen -hierbij laat je zien dat je verbanden kan leggen: vaak is dit een kwestie van je gezonde verstand gebruiken. Maar zonder kennis is dat heel lastig...
Hieronder een checklist: